Utendørs bruk

Utendørs bruk 1

Inspirasjon

5.7.2016

På Byarum Bruk er det en sjelden stolthet over å holde støperitradisjonen og det krevende håndverket i hevd. De rå, vakre plantekrukkene og møblene deres kommer til rett tid.

Nyttig i aluminium

Byarums Bruk i Småland produserer tidløse plantekasser og park- og hagemøbler. Alle produktene produseres fortsatt i sandstøpt form på støperiet i Byarum. Produksjonen på Byarums Bruk består av en blanding av gjenopplivede klassiske modeller og helt nye produkter i moderne design. I dag produserer Byarums Bruk produkter fra fire århundrer - den eldste modellen er fra 1780.

Byarums Bruk har gått fra å produsere viktige verkstedskomponenter til å bli et blomstrende møbelstøperi takket være Hans Pruths visjon da han overtok bruket i 1974. Men historien begynner mye tidligere enn det.

Jernstøpemetoden ble utviklet i Kina før Kristi fødsel. I andre halvdel av 1700-tallet ble England verdensledende, og på 1800-tallet ble Sverige en ledende støperinasjon. Men der mange andre valgte jern, våget brødrene Bokinge å prøve noe nytt - aluminium. I 1947, da Byarums Bruk ble grunnlagt, ble dette ansett som innovativt og litt sprøtt, men det skulle vise seg å være et strategisk vellykket valg. I dag er de stolte av å videreføre den svenske støperiarven og samarbeider med designere og kunstnere for å skape moderne produkter til parker og hager.

Utendørs bruk 2
En dag på fabrikken

Å forvandle en metallblokk til et nytt produkt er både veldig enkelt og uendelig vanskelig. Det er ikke mange trinn, og utstyret er på ingen måte høyteknologisk. Men det krever presisjon og følsomhet for hvordan materialet oppfører seg i de ulike fasene.

Støperiet på Byarum Bruk arbeider utelukkende med eldre, håndverksmessige metoder, såkalt råsandstøping. For hvert produkt lages det en støpeform av natursand og vann uten kjemiske bindemidler. Formen fylles med smeltet metall, og det støpte produktet vokser frem - hvert støpte produkt er unikt. Byarums Bruk bruker kun resirkulert aluminium, noe som sparer energi og dermed miljøet.

De mange trinnene i støpeprosessen

Det første du trenger, er en todelt form som danner grunnlaget for støpeformen. Det andre er en formflaske, også i to deler, som rammer inn og holder formen sammen. Støpemodellen til en urne eller sengegavl plasseres deretter i formflasken. Formmakeren fyller deretter flasken med støpesand og pakker den tett rundt modellen. Enten for hånd med tradisjonelle verktøy eller under høyt trykk med en støpemaskin. Når de to formflaskene settes sammen, dannes hulrommet som senere fylles med smeltet aluminium.

Den ferdigbakte formen løsnes deretter forsiktig fra modellen, og med en lansett former støperen en fordypning i sanden - hullet der det flytende metallet fylles. Lansetten brukes også til å finjustere formen ned til minste detalj. Med forsiktig hånd fyller støperen formen med det smeltede metallet, og når støpet har størknet og temperaturen har sunket noen hundre grader, åpnes formen. Dette er et spennende øyeblikk, for det er først nå man kan se resultatet av de foregående trinnene.

Deretter ristes sanden ut og føres tilbake til støperisyklusen. Formskjegget slipes bort, og hvis det er flere deler som skal bli til et produkt, tar sveiseren over. Dette er også en del av arbeidet som krever høy håndverksmessig kompetanse og er like viktig for det ferdige produktet.

Utendørs bruk 3
Utendørs bruk 4

Lignende magasinsartikler