Syv svenske klassikere

Hero | Sju svenska klassiker

Inspirasjon

27.6.2024

Et vinglass som puster revolusjon, og en stol som var ment for masseproduksjon – men ble glemt. Vi har valgt syv svenske ikoner som holder over tid, både i form og funksjon.

Editorial Splash 1 | Svenska klassiker

Töreboda

Tallum
Stolen Töreboda er arkitekten Sigurd Lewerentz siste verk, ferdig bare ett år før hans død i 1975. Til tross for at den var laget for serieproduksjon, ble den bare produsert i et fåtall eksemplarer. Stolens design kan spores til en prototype han utviklet ti år tidligere for å teste ergonomien til teglbenkene i Peterskirken i Klippan. Nå har stolen blitt satt i produksjon av Tallum, som ble grunnlagt i 2018 av Johannes Norlander og Kim Lidman med ambisjonen om å gjenopplive gjenstander laget av de mest fremtredende skandinaviske modernistene.

Editorial Splash 2 | Svenska klassiker.

Fars glas – Hem

Fars glas

Hem
Nå trenger vi ikke å fintråle sommerens loppemarkeder. Det robuste vinglasset Fars Glas fra Kosta Boda har fått nytt liv takket være et samarbeid mellom merket Hem og Kosta Boda. Glasset ble designet i 1969 av Erik Höglund og har blitt et ettertraktet objekt på auksjoner og loppemarkeder rundt om i landet. Da det ble lansert, ble det ansett for å bryte med normer og konvensjoner med sin robuste form; det pustet punk og anti-etablissement. I dag har det blitt en svensk ikon.

Editorial Splash 3 | Svenska klassiker.

Orkesterstolen

NO GA
Sven Markelius var en av 1900-tallets mest innflytelsesrike arkitekter og spilte en betydelig rolle i introduksjonen av funksjonalismen i Sverige. Han var også en dyktig designer og tegnet ofte interiørene til sine bygninger.

Orkesterstolen, som var Sveriges første stablebare stol, designet han til det verdenskjente konserthuset i Helsingborg i 1931. I dag er den i produksjon hos NO GA og selges eksklusivt hos Nordiska Galleriet og Länna Möbler.

Editorial Splash 4 | Svenska klassiker.

Lilla Åland

Stolab
Inspirasjonen til stolen Lilla Åland kommer fra Finströms Kirke på Åland, hvor Carl Malmsten holdt et snekkerkurs i 1938. Stolens kjerne ble hentet fra landsbysnekkerens hånddreiede stol, som deretter ble tilpasset produksjonen hos Stolfabriks AB i Smålandsstenar, som Stolab het den gang. Lilla Åland ble lansert i 1942 og er fortsatt en bestselger. Hos Länna Möbler kan man dessuten kjøpe den i en unik utførelse i furu.

Editorial Splash 5 | Svenska klassiker.

Tratten

Örsjö belysning
Tratten ble designet allerede på 1960-tallet av Hans Agne Jakobsson i Markaryd for Örsjö Belysning. I dag er Tratten en svensk klassiker som opprinnelig er laget for utendørs bruk og kommer i to utførelser, rå kobber eller rå messing. Tratten er, som Hans Agne Jakobssons andre produkter, laget av materialer som bidrar til at lyset blir behagelig og blendefritt.

Editorial Splash 6 | Svenska klassiker.

Karin

DUX
Karin 73 har fått sitt navn etter året den ble lansert og var den første videreutviklingen av den opprinnelige Karin-lenestolen som ble designet av Bruno Mathsson. Selv om designet er lignende, har Karin 73 dypheftet pute i stedet for de tradisjonelle Karin-knappene i rygg og sete. Etter 20 år uten produksjon ble denne klassikeren relansert i 2012.

Editorial Splash 7 | Svenska klassiker.

Lamino

Swedese
"Jeg tegnet Lamino med mennesket som utgangspunkt, like behagelig å se på som å sitte i," skal designeren Yngve Ekström ha sagt da lenestolen ble lansert. Lamino ble presentert for første gang på møbelmessen i 1956 og fikk mye oppmerksomhet med en gang fordi den var så gjennomarbeidet og produksjonsteknisk gjennomtenkt at prisen kunne holdes nede. I dag er Lamino en av de mest velkjente lenestolene innen svensk 1900-talls design.

Lignende magasinsartikler