Moderne tolkning av et designikon

Modern tolkning av en designikon - hero

Guider

14.4.2023

Den originale Pira G2 ble designet i 1955 av den svenske arkitekten Olle Pira til designutstillingen h55. I år lanseres en ny versjon av det ikoniske hyllesystemet, designet av arkitekt Anna von Scheven og industridesigner Björn Dahlström.

Modern tolkning av en designikon - 2 desktop

Den originale Pira-hyllen som ble designet i 1955, var like selvmotsigende som mannen som skapte den. Olle Pira (1927-2018) var en tradisjonell møbelsnekker som arbeidet med kirsebær, lønn og gammel eik etter gamle håndverksteknikker. Likevel fikk han plass på den berømte skolen Konstfack, der han studerte interiørdesign mel

lom 1950-54. Han ble den første svensken som vant gullmedalje på Triennalen i Milano i 1952 for klappstolen "Piraten", mens han fortsatt studerte ved skolen.

Gullmedaljen på Triennalen ble en flying start for Olle Pira. I 1955 utviklet han hyllesystemet Pira til designutstillingen H55 i Helsingborg. Dette var hans offentlige gjennombrudd som designer.

Et samarbeid med String-hyllens opphavsmann, Nisse Strinning, ble innledet, og kort tid etter åpnet Olle Pira sitt eget arkitektkontor i Stockholm. Pira-hyllens suksess fortsatte, og i 1965 kunne man se den hjemme hos Rolling Stones-medlemmet Mick Jagger i hans hjem i London.

Modern tolkning av en designikon - 1 desktop

I februar 2023 presenterer String Furniture hyllesystemet Pira G2, en moderne tolkning av designklassikeren. Pira G2 er designet av arkitekt Anna von Schewen og industridesigner Björn Dahlström. Den oppdaterte hyllen er både elegant, robust og iøynefallende som romdeler eller festet til en vegg.

"Ambisjonen var aldri å designe et møbel i retrostil, men å ta utgangspunkt i grunnideen bak den opprinnelige Pira og lage en høyere og bredere versjon som tåler større vekter." – Björn Dahlström.

Takket være stativet og størrelsen har Pira G2 en tydelig tyngde og et arkitektonisk uttrykk. Det er en utpreget moderne design som får hyllen til å fremstå som elegant og samtidig svært robust.

"Midtpunktet i den originale hyllen er stangen, som kan spennes mellom gulv og tak eller festes til veggen. Hyllene som slynger seg rundt den, gir en illusjon av at hyllene henger sammen. Vi ønsket å skape et møbel som var en gestalt, selv om det er et system" – Anna von Schewen.

Trådbrakettene fra 1950-tallet er erstattet av trekantede braketter av presset metallplate, som danner en låst struktur når de dekkes av hyllene. De tidligere trehyllene i finér er nå laget av lakkert stålplate med stolper i ekstrudert aluminium. Bokstøtter og skap er i valnøtt eller hvit eik, noe som gir varme og skaper en lun kontrast til det lakkerte metallet.

Det er selvsagt umulig å si – men vi tror Olle ville vært stolt av denne nye versjonen av sin klassiske design.

Lignende magasinsartikler