NATURENS ORDEN

Med bare et steinkast mellom jobb og hjem har interiørdesigneren, Tina Hellberg, skapt en rolig oase på Södermalm i Stockholm. Midt i naturen og samtidig midt i byen kan hver detalj finne sted, og fargene løfter hverandre.

 

Fotograf | Erik Lefvander Creative Director | Therese Sennerholt Tekst | Jonna Dagliden Hunt     Styling | Tina Hellberg

Tina Hellberg

 

 

Bak et falurødt gjerde på Södermalm i Stockholm gjemmer det seg et helt annet liv enn det like utenfor, rundt den trafikkerte ringveien. I nærheten av den røde hytta fra tidlig 1700-tall, snirkler det seg små stier mellom plantehavet, som kongslys, roser, høstanemoner og ballhortensia, og et tilhørende drivhus. Stokkrosene virker uvanlig høye der de vokser i det skrånende terrenget.

 

Hver sesong har sin prakt – om våren oppsøker biene tulipanene, om sommeren vokser det stikkelsbær, rips, jordbær, markjordbær og bjørnebær her. Når høsten kommer snikende, modner valnøtt-, eple- og pæretrærne, og selv om vinteren finnes det liv når stillitsen finner veien til frøkapslene på de tørkede tistlene.

Tina Hellberg
Tina Hellberg

 

 

Området rundt Vita Bergen på Södermalm er historisk; her har det vært dyrket ubrutt siden slutten av 1670-årene. I dag forvalter eiendomsselskapet Stadsholmen – Groens Malmgård – og Stiftelsen Malmgården Vita Bergen tomten. Folk kommer hit for å kjøpe alt fra hagens blomster til valnøtter og pærer, og her arrangeres også et årlig julemarked.

 
Akkurat nå er det interiørdesigneren Tina Hellberg som leier hytta, som har vært både gartnerhjem og barnehjem, sammen med familien. Hver morgen går hun ut på gårdsplassen og tar inn det som er rundt henne. 

 
– Sesongendringene er helt nær en. Det er et privilegium å ha det slik. Jeg kjenner meg aldri trist over været. Når du bor tett på det som skjer i naturen, setter du pris på forskjellene mellom vår, sommer, høst og vinter. Man blir bevisst dem på en helt annen måte, sier hun.

Tina Hellberg

 

 

Hagen er en stor inspirasjonskilde i hennes arbeid med interiørdesign, ved siden av arkitektur, kunst og håndverk og fargestudier. 


– Det er en gave å ha naturen så nær innpå seg. Fuglene som bader i fuglebadene og humlene som surrer blant blomstene. Generelt inspireres jeg mye av detaljene, og holder øynene åpne hele tiden, sier hun, og beskriver måten hun uttrykker seg på som «en slags varm minimalisme». 
 
– Jeg liker ikke når det blir for mye. Samtidig må det ikke være for kaldt. Det skal finnes varme, en blanding av farger, materialer og gjenstander, og jeg elsker å undersøke hvordan farger samspiller og løfter hverandre, sier Tina Hellberg.

Tina Hellberg

 

 

Som interiørdesigner jobber hun med alt fra å fargesette møbler og interiør til scenefotografi og styling for annonsefotografering. I tillegg har hun skrevet en bok om drivhus. 

 
Det er nettopp på jobben hun finner størst ro; i studioet litt lenger nede i gaten har hun skapt et sted der hun arbeider med oppgavene sine. Der har hver ting sin egen naturlige plass, som stoff- og fargeprøver, lagt i perfekt synergi på skrivebordet. 
 
– Det er en slags blanding av estetisk og praktisk funksjon. Her innreder jeg som jeg vil ha det. Det finnes en viss orden som gjør at det kan kjennes stimulerende å komme inn hit, sier hun og peker på et eget rom som for tiden ordnes i stand for en utstilling med kunst og håndverk. 
 
– På samme måte som at jeg finner glede i å studere naturen, blir jeg veldig inspirert av å se andre mennesker skape. Jeg kommer over mennesker som er spennende, og da er det perfekt å ha et rom for ulike samarbeid tilknyttet interiør og farger, sier hun. 

Tina Hellberg

 

 

Hva tror du blir ekstra viktig når det kommer til interiør fremover?  
Totalt sett blir det mer hjemmekoselig og gjennomtenkt når det kommer til fargekombinasjoner.Selv har jeg bygget et spesiallaget sete på kjøkkenet, en benk med tilhørende pute. På den måten har jeg utnyttet hele stedet, og gitt det et skikkelig løft. Fordi vi har vært så mye utendørs de siste to årene på grunn av pandemien, er også vinterhagen noe som får mer oppmerksomhet. Folk har begynt å se uterommet som et sted man kan være store deler av året. Vi kjøpte en stor parasoll i år, og det koblet virkelig huset og uteplassen sammen på en fin måte. Det en fin beskyttelse mot solen, men det skapte også mer rom. 
 
Hva betyr hjemmet ditt for deg? 
– Trivselen er viktig, og hvordan du føler deg hjemme. Det har både med det praktiske å gjøre, men også med inntrykkene man får av det man velger å omgi seg med. Det kan være fargevalg, eller at man har mange sitteplasser å omgås ved.  
 
Selv om vi har et lite kjøkken, har vi skapt en spiseplass der en kan oppholde seg og et spisebord i stuen. Vi liker å samles rundt bordet, til kaffe eller lunsj. Ellers så inviterer vi på middag og fest. Det dekkede boret er veldig viktig for oss. Jeg liker det, å lage mat og by på gode ting. 
 

Tina Hellberg

 

 

TINA HELLBERG 
Bor og jobber | Södermalm, Stockholm 


BakgrunnStuderte ved blant annet Steinerhögskolan i Järna. Skrevet for Svenska Dagbladet om mat og jobbet deretter med matstyling. Deretter fulgte flere år med redaksjonelt arbeid for Elle Decoration. Over tid ble interiør Tina Hellbergs fokus. 

 

GjørInteriørdesigner for varemerker, utstillinger og utstillingslokaler, samtholder foredrag og jobber som rådgiver innen fargelegging og stoffvalg. Hun er også kurator, blant annet for sitt eget galleri på Södermalm med utstillinger av både kunst og interiørobjekter. Se @studiotinahellberg på Instagram for kommende utstillinger. 


Inspirasjon | «Jeg begynner ofte med farge og materiale. I studioet mitt har jeg mange materialprøver, og jeg tester forskjellige kombinasjoner. Fargenes påvirkning på oss og på hverandre er et emne jeg har studert mye. Det er spennende å se hvordan interiørdesign forbedres gjennom et gjennomtenkt fargevalg». 

Meny