Fokus | Andreas Engesvik

VI FIKK SJANSEN TIL Å SNAKKE MED OG STILLE DESIGNER ANDREAS ENGESVIK ET PAR SPØRSMÅL OM HVA HAN TENKER OM ARBEIDET SITT, BÆREKRAFTIG DESIGN OG HVA SOM INSPIRERER HAM.– Hvilket rom er det viktigste i ditt hjem? 

Det varierer litt – kjøkkenet og spisestuen er viktige i hverdagen, at vi spiser sammen og sosialiserer. Jeg liker også soverommet. I leiligheten vår er det et fint rom som vi bruker som soverom. Jeg liker dessuten å sove. 
 
– Hva betyr farge for deg og er det noen farger du ofte kommer tilbake til uavhengig av dagens trender? 

Farger er viktige. Hjemme har vi lyse, nøytrale farger på veggene, men vi planlegger å male om med litt mer dempede farger. Ellers er det farge i kunsten vi har og i enkelte gjenstander og møbler. Det er mange naturlige farger hjemme hos oss – eik, lær, stein og noe metall. Jeg liker materialenes egne farger, deres egenskaper, følelse og uttrykk. 
 
– Hva tenker du om materialvalg, og hvilken betydning har de for deg og ditt design? 
De siste årene har jeg i stor grad jobbet med det jeg anser som godt materiale – permanent materiale som holder over tid. Det er også veldig viktig at vi endrer atferd og måte å konsumere på. Vi må kjøpe mindre, men bedre møbler og være villige til å betale mer. 
 
– Hva og/eller hvem inspirerer deg? 
Det er mange ting. Jeg har både en aktiv og en passiv tilnærming til tingene rundt meg. Jeg sparer mye visuelt i hodet. Jeg blir også inspirert av interessante mennesker. For å sitere Ingmar Bergman: «De grunnleggende forutsetningene for å være kreativ er ro, orden og vennlighet». 
 
– Har du noen personlige mottoer for designet ditt? 
Det er ikke lett å svare på. Jeg synes designet mitt er grunnleggende skandinavisk, men med et internasjonalt preg. 
 
– Hvilke av dine egne produkter er du mest stolt av og hvorfor? 
Jeg er veldig stolt av Tiki-sofaen, som representerer mye av designfilosofien min. Den har karakter og særpreg, er behagelig og vakker – noe som appellerer til både det brede og det litt mer kresne publikummet. 
 
– I Länna verdsetter vi utsøkt håndverk, slitesterke materialer og bærekraftig design. Hva betyr bærekraftig design for deg? 
Det er kjempeviktig! Alle må slutte å kjøpe billigere og billigere produkter. Verden kan ikke håndtere mer forbruk og dårlig kvalitet. Dette er et ansvar som ligger på oss alle! Kvalitet koster penger, og gode kvalitetsprodukter er det fremtiden vil handle om.  


--


ANDREAS ENGESVIK 

Andreas Engesvik er en av landets ledende samtidsdesignere. De siste 15 årene har han vært med på å definere nytt, norsk design og sette det på kartet – nasjonalt og internasjonalt. Hans tilnærming er at design handler om profesjonell disiplin, ikke om å produsere ting for massene. Hans studio, ANDREAS ENGESVIK, OSLO har skapt vellykkede møbler og tilbehør for varemerker som Fogia, Iittala, Ire Möbel og Muuto – mange av dem er allerede moderne klassikere. 
 
Les mer om Andreas Engesvik og ta del i produktene hans her. 

Meny