Robert Dudley Best

Designere

Robert Dudley Best

 

Robert Dudley Best, arving til verdens største belysningsfabrikk grunnlagt i Birmingham i 1840, regnes i dag som en av 1900-tallets mest suksessrike designere.

Milepæler

  • 1925, Besøker verdensutstillingen i Paris
  • 1926, Designer lampen BL1
  • 1930, Bestlite BL1 settes i produksjon

Topp til bunn:

1. Gammel illustrasjon av Bestlite-lampen.
2. Detalj av bordlampen BL1.

Milepæler

  • 1925, Besøker verdensutstillingen i Paris
  • 1926, Designer lampen BL1
  • 1930, Bestlite BL1 settes i produksjon

Robert Dudley Best besøkte verdensutstillingen i Paris i 1925 og ble sterkt påvirket av verkene til Le Corbusier og Mies van de Rohe. I årene 1928–1929 studerte han industridesign i Paris og Düsseldorf og ble nær venn med Walter Gropius - grunnlegger av Bauhaus-bevegelsen. Den revolusjonerende designbevegelsen som fant sted i årene mellom 1919 og 1933 er forbundet med ord som funksjonalitet og enkelhet. Stilen henter mye inspirasjon fra tidlig industridesign. 

Det kreative miljøet Robert levde i inspirerte ham og i løpet av denne tiden laget han sine første skisser av det som skulle bli lysarmaturen Bestlite og synonymt med navnet hans. Robert hadde imidlertid problemer med å finne en produsent, men etter litt overtalelse kom lampen i produksjon i 1930 gjennom faren og familiebedriften Best & Lloyd. Etter en artikkel i et anerkjent magasin, omfavnet og berømmet hele den engelske arkitektoniske eliten armaturen, som de anså for å være det første eksemplaret av et Bauhaus-inspirert produkt i Storbritannia.

Under andre verdenskrig ble Bestlite også kjent som «Churchill-lampen», da den populære statsministeren hadde akkurat den lampen på skrivebordet i krigsårene.

Robert Dudley Best var arvtakeren til Best & Lloyd, men til tross for selskapets stolte historie, mente Best at formen på fabrikkens armaturer var utdatert, hvilket la grunnlaget for at hans eget armatur skulle bli en bestselger i generasjoner.

I dag, 80 år senere, har Bestlite fortsatt sine industrielle røtter og originale design i behold – enkelt og tidløst. Bestlite er i permanente utstillinger på både Victoria & Albert Museum og Design Museum i London.

Meny