Le Corbusier

Designere

Le Corbusier

 

Le Corbusier, et pseudonym for Charles-Édouard Jeanneret, regnes for å være modernismens fremste teoretiker og en av dens fremste stilskapere, sammen med Ludwig Mies van der Rohe og Walter Gropius. 

Milepæler

  • 1912, Villa Jeanneret-Perret, La Chaux-de-Fonds, Sveits
  • 1950, Notre Dame du Haut i Ronchamp, Frankrike
  • 1952, Offentlige bygninger og byplan i Chandigarh, India
  • 1961, Carpenter Visual Arts Center ved Harvard University i Cambridge, USA

 Topp til bunn:

1. En av Le Corbusiers utallige skisser og tegninger.
2. Lenestolen LC4 Lounge Chair fra 1928 ble opprinnelig designet for en forstadsvilla i Paris.
3. Carpenter Visual Arts Center ved Harvard University i Cambridge, USA som sto ferdig i 1963.
4. Lysarmaturet Projecteur ble designet så tidlig som i 1954 av Le Corbusier og var tiltenkt Chandigarh High Court, India.

Milepæler

  • 1912, Villa Jeanneret-Perret, La Chaux-de-Fonds, Sveits
  • 1950, Notre Dame du Haut i Ronchamp, Frankrike
  • 1952, Offentlige bygninger og byplan i Chandigarh, India
  • 1961, Carpenter Visual Arts Center ved Harvard University i Cambridge, USA

Le Corbusier var en fransk-sveitsisk selvlært arkitekt, kunstner og forfatter. Han ble født 6. oktober 1887 i La Chaux-de-Fonds, Sveits. Le Corbuisers far jobbet i klokkeindustrien og hadde eget verksted, moren hans var musiker. 

Under utdannelsen ved kunstskolen École d'Art utdannet han seg til gravør. Det var også her Le Corbusiers interesse for maleri og arkitektur ble vekket. På denne tiden ble han inspirert av Arts and Crafts-bevegelsen og Art Nouveau. 

I 1905 utførte han sitt første arkitektoppdrag da han tegnet et hus for en lærer ved kunstskolen. To år senere gjennomførte han en studietur til Milano, Firenze, Siena, Bologna, Padua og Venezia, og deretter Budapest og Wien. I Wien ble han i seks måneder hos arkitekten Josef Hoffmann.

I 1908 besøkte Le Corbusier Paris for første gang og møtte en rekke fremtredende arkitekter. 

Etter å ha reist rundt i noen år, flyttet han til Paris i 1916, hvor han fire år senere tok til seg pseudonymet «Le Corbusier», en omskrivning av bestefarens familienavn «Lecorbésier». I 1922 åpnet han og fetteren Pierre Jeanneret et studio på Rue de Sèvres. Le Corbusier og Pierre Jeanneret skapte sammen mange private hjem rundt Paris.

I 1933 deltok Le Corbusier i en konkurranse om redesign av Nedre Norrmalm i Stockholm, men forslaget hans vant ikke. Han nevner også i boken med svensk tittel Vår bostad, originaltittel La maison des hommes, fra 1936, hvordan han vil gjenoppbygge Stockholm og flere andre byer, til en by for mennesket. 

Det er også dette som er karakteristisk for hans design og ideer om at byer og hjem skal være funksjonelle, ærlige og «maskiner å leve i». Byen skulle være inndelt i soner for ulike funksjoner – bolig, rekreasjon, arbeid, transport og historiske bygninger. Boligbebyggelsen skulle være høy, frittliggende og tynt spredt i parklandskap. 

Le Corbusier jobbet som konsulent i planleggingen av nye bydeler, utviklet en rekke byplaner og tegnet ulike offentlige bygninger. Den spektakulære pilegrimskirken Notre Dame du Haut på en fjelltopp nær Ronchamp i det sentrale Frankrike trosser alle de geometriske og rasjonelle prinsippene Le Corbusier hadde hyllet i sine tidligere arbeider. 

Le Corbusier døde 27. august 1965 i Roquebrune-Cap-Martin, Frankrike, hvor han også er gravlagt. 

I tillegg til sine arkitektoppdrag designet Le Corbusier også lysarmaturer og møbler, hvorav noen fortsatt produseres på lisens av Cassina S.p.A. i Milano, Italia. Le Corbusier er portrettert på den sveitsiske 10-francseddelen.

Meny