Kaare Klint

Designere

Kaare Klint

 

Kaare Klint var en anerkjent dansk arkitekt og møbelsnekker som gjennom egen design av møbler og undervisning påvirket en hel generasjon danske møbeldesignere.

Milepæler

  • 1924, Blir professor i arkitektur ved Kunstakademiets skole for møbelkunst
  • 1924, Tildelt Eckers-medaljen
  • 1933, Designer Safari-stolen, verdens første "monter selv"-møbel
  • 1940, Gruntvig kirke i København ble ferdigstilt
  • 1954, Tildelt C. F. Hansen-medaljen 

 

 Topp til bunn:

1. Church Chair designet av Kaare Klint i 1936. Stolen produseres i dag av Fritz Hansen.
2. En bord-/vegglampe i messing fra 1950-tallet.
3. Safaristolen regnes som en av Kaare Klints store kreasjoner. Produseres i dag av Carl Hansen & Søn.

Milepæler

  • 1924, Blir professor i arkitektur ved Kunstakademiets skole for møbelkunst
  • 1924, Tildelt Eckers-medaljen
  • 1933, Designer Safari-stolen, verdens første "monter selv"-møbel
  • 1940, Gruntvig kirke i København ble ferdigstilt
  • 1954, Tildelt C. F. Hansen-medaljen 

 

Kaare Jensen Klint ble født 15. desember 1888 i Frederiksberg. For Kaare Klint var det naturlig å finne veien til designverdenen. Han var sønn av den kjente danske arkitekten Peder Vilhelm Jensen-Klint. Av faren og arkitekten Carl Petersen lærte Kaare Klint å verdsette proporsjoner og dimensjoner på klassiske møbler. Han utdannet seg innen møbelproduksjon hos en tømrermester i Kalundborg i København. Han studerte også på teknisk skole og gikk på Jens Møller-Jensens møbelskole. Kaare studerte også maleri hos Johan Rohde.

Allerede i 1914 produserte Kaare Klint møbler og inventar til det nybygde Fåborg Museum. Kaare var også arkitekten for gjenoppbyggingen av Thorvaldsens Museum i København i 1923. 

I 1924 ble Kaare Klint professor ved Kunstakademiets skole for møbelkunst, et akademi som han selv var med på å etablere. Flere kjente designere begynte sin karriere som studenter akkurat her – Poul Kjærholm, Børge Mogensen, Hans J. Wegner og Ole Wanscher.

Etter farens død i 1930 overtok Kaare Klint ansvaret for tegningene til Gruntvigskyrkan i København, som faren startet på i 1921. Kirken sto ferdig i 1940, hvorfra også Kaares stol Church Chair er kjent. Han tegnet også etter farens skisser Betlehemskyrkan i København, som ble bygget i 1935–37. 

Kaare Klints klassiske og funksjonalistiske idealer preget den ene halvdelen av det verdenskjente danske designet fra 1930-tallet og utover. Stilen hans var svært uavhengig, upåvirket av ulike strømninger og med vekt på funksjonsanalyse, materialvalg og prosessering.

Kaare Klint døde 28. mars 1954 i København.

Kaare Klint er spesielt kjent for Safari-stolen fra 1933, et møbel som ble levert flatpakket og noen ganger kalles verdens første «monter selv»-møbel. Arne Jacobsen, som var en nær venn, var en av de første som kjøpte stolen. Safaristolen regnes som en klassiker og produseres i dag av Carl Hansen & Søn. 

Kaare Klint mottok flere priser, inkludert Eckersberg-medaljen i 1924 og CF Hansen-medaljen i 1954.

Kaare Klint deltok også i familiebedriften Le Klint, hvor de brettet papir til de kjente lampene. Opptakten til Le Klint startet allerede i 1901, da arkitekten Peder Vilhelm Jensen-Klint fant opp en lampeskjerm av kryssfoldet papir. Men det var neste generasjon som i 1943 bestemte seg for å utvikle familiegesjeften til en bedrift og grunnla Klint. Klints plisserte lampeskjermer er kjent og elsket i hele Danmark.

Meny