Hans J. Wegner

Designere

Hans J. Wegner

 

Hans J. Wegner regnes som en av de største møbeldesignerne på 1900-tallet og designet mer enn 500 stoler i løpet av sin levetid.

Milepæler

  • 1950, The Wishbone Chair/Y-stolen CH24
  • 1950, Flagglinestolen
  • 1952, Sågbockstolen CH29
  • 1963, The Smiling Chair/Skallstol CH07
  • 2005, Elbow Chair CH20 (tegnet i 1956)

 Topp til bunn:

1. Wegners Cirkelstol fra 1985 er unik i sitt design. Det viser hans evne til å opprettholde kreativitet og stilsikkerhet, til tross for hans lange karriere.
2. Y-stolen er et av Wegners mest kjente verk og er minst like populær i dag som da den ble designet i 1950.
3. Skallstolen, eller The Smiling Chair som den noen ganger kalles, var inspirert av skjell og ble designet av Wegner i 1963.

Milepæler

  • 1950, The Wishbone Chair/Y-stolen CH24
  • 1950, Flagglinestolen
  • 1952, Sågbockstolen CH29
  • 1963, The Smiling Chair/Skallstol CH07
  • 2005, Elbow Chair CH20 (tegnet i 1956)

Hans J. Wegner var en dansk arkitekt og møbeldesigner. Han ble født i 1914 i Tønder og utdannet seg til snekker i 1931. Som 17-åring begynte han som lærling hos snekker H. F. Stahlberg og i denne perioden tegnet han også sine første møbler. Hans store interesse for design drev ham til å flytte til København i en alder av 20 år for å studere ved Copenhagen School of Arts and Crafts. Han studerte der i årene 1936-38, før han fortsatte studiene for å bli arkitekt.

Tidlig på 40-tallet startet Wegner et felles prosjekt sammen med Arne Jacobsen og Erik Møller som involverer Århus rådhus - Wegner tegnet møblene, Jacobsen og Møller rådhuset. Samtidig jobbet han i disse årene for tømrermester Johannes Hansen, en mann som spilte en viktig rolle i å bringe moderne design til det danske publikum. Etter årene med Johannes Hansen startet Wegner sitt eget designstudio i Gentofte i 1943 og hadde flere interessante interiørprosjekter, blant annet sammen med Børge Mogensen. I egen regi designet han sin første "China Chair" i 1944 - en serie inspirert av den kinesiske keiserens troner.

En av stolene i denne serien er «The Wishbone Chair», eller Y-stolen som den kalles på folkemunne, som han tegnet i 1949. Samarbeidet med møbelsnekkeriet Carl Hansen & Søn i forbindelse med lanseringen av Y-stolen i 1950 ga Wegners allerede lovende karriere som møbeldesigner et skikkelig løft. Tilliten som Wegner fikk var en vågal investering av Carl Hansen & Søn, men allerede i løpet av et par år hadde interessen for Wegners design vokst – både nasjonalt og internasjonalt. Andre møbelikoner inkluderer "The Smiling Chair", eller CH07 Skallstolen, som han designet i 1963 og som fortsatt produseres i et utall forskjellige materialer og design.

Hans J. Wegner døde i Danmark i 2007. 

I løpet av sin levetid mottok Wegner flere priser og utmerkelser. Han er blant annet æresmedlem i The Royal Danish Academy of Fine Arts og han har også en æresdoktorgrad fra Royal College of Art i London. I 1982 mottok han C. F. Hansen-medaljen. Arbeidene hans er utstilt på flere store internasjonale museer, inkludert Museum of Modern Art (MoMA) i New York og Die Neue Sammlung i München.

Hans J. Wegner var en av drivkreftene bak den internasjonale designbevegelsen "Danish Modern" som gjorde mye for å endre folks syn på møbler i løpet av 1950- og 60-årene. Mange av møblene hans har oppnådd kultstatus og regnes som ekte samleobjekter. Designet hans er like relevant i dag, og hans øye for detaljer er fortsatt en kilde til stadig forbauselse.

I dag er Carl Hansen & Søn verdens største produsent av møbler designet av Hans J. Wegner og de jobber også tett med Hans J. Wegners atelier. Samarbeidet gjør det mulig for Carl Hansen & Søn å introdusere og relansere flere av Wegners mest suksessrike designobjekter.

Meny