Christian Dell

Designere

Christian Dell

Christian Dell ble født på slutten av 1800-tallet og utdannet seg innen sølv og håndverk ved ulike institusjoner før han begynte å designe lysarmaturer for Kaiser & Co.

Milepæler

  • 1922, Arbeidet som arbeidsleder i metallverkstedet ved Bauhaus-skolen i Weimar.  
  • 1926, Begynte å tegne armaturer for lampefabrikken Gerb. Kaiser & Co
  • 1936, Lampen Model 6631 Luxus ble lansert i Gerb. Kaiser & Cos første katalog

 Topp til bunn:

1. Annonse for Kaiser Idell-lamper fra 1935.
2. Den første katalogen ble lansert i 1936, hvor bordlampen modell 6631 Luxus dukket opp for første gang. Denne lampen ble senere ankeret i Kaiser Idell-serien.

Milepæler

  • 1922, Arbeidet som arbeidsleder i metallverkstedet ved Bauhaus-skolen i Weimar.  
  • 1926, Begynte å tegne armaturer for lampefabrikken Gerb. Kaiser & Co
  • 1936, Lampen Model 6631 Luxus ble lansert i Gerb. Kaiser & Cos første katalog

Christian Dell ble født 24. februar 1893 i Hessen, Tyskland. Han utdannet seg innenfor sølv og håndverk i 1907–1913, blant annet ved Saxon College of Arts and Crafts i Weimar.

I løpet av 1920-årene ble han arbeidsleder i metallverkstedet i Bauhaus i Weimar, hvor han raskt ble anerkjent for sin innovative og banebrytende stil. Bauhaus-perioden har en spesiell plass i det 20. århundres kulturhistorie som inkluderer arkitektur, design, kunst og nye medier. Som en av de aller første skolene innen design og arkitektur ble Bauhaus samlingsstedet for datidens innovative arkitekter og kunstnere. 

Mens han studerte begynte Christian å designe lamper i 1926. Som en tidlig industridesigner og pioner innen plastkonstruksjon brukte han bakelitt og aminoplast som materialer.

Christian Dell byttet skole til Frankfurt Städelschule, men ble tvunget til å forlate den i 1933 etter press fra Nazipartiet. Walter Gropius tilbød ham jobb i USA, men Christian valgte å bli i Tyskland. 

Christian Dell utførte arbeidet for det nye Frankfurt-prosjektet, men også for lampefabrikken Gebr. Kaiser & Co. Da selskapet så lanserte sin første katalog i 1936, ble bordlampen Model 6631 Luxus inkludert for første gang. Lampen ble deretter ankeret i serien Kaiser Idell og også et symbol på den edle germanske designen gjennom det utsøkte valget av materialer og den presise teknologien. Navnet «Idell» kommer fra ordet idé og Christians etternavn – Dell. Kaiser refererer til den opprinnelige produsenten. 


Etter andre verdenskrig begynte Dell å produsere sølvtøy og åpnet en smykkebutikk i Wiesbaden. Han drev selskapet til 1955.

Christian Dell gikk bort 18. juli 1974 i Wiesbaden.

I nært samarbeid med Fritz Hansen har vi i Länna Möbler utviklet en unik farge for Kaiser Idell bordlampen av designer Christian Dell. Den elegante lampen i -Oxfordblått selges eksklusivt hos Länna Möbler.

Meny