Björn Hultén

Designere

Björn Hultén

 

I løpet av sin karriere klarte interiørdesigner Björn Hultén å dekorere rundt førti ambassader rundt om i verden, inkludert i Moskva, Washington og Kairo.

Milepæler

  • I nært samarbeid med Skargaarden har LÄNNA gjenopplivet På Kryss. På Kryss stol og bord selges eksklusivt hos LÄNNA.

 

Topp til bunn:
1. Et av få fotografier tilgjengelig av Björn Hultén.
2. Safaristolen På Kryss som ble designet for den svenske ambassaden i Kairo i 1957.
3. H55-solstolen er kanskje Björns mest kjente. Stolen fikk navnet sitt i forbindelse med en stor utstilling i Helsingborg i 1955.

Milepæler

  • I nært samarbeid med Skargaarden har LÄNNA gjenopplivet På Kryss. På Kryss stol og bord selges eksklusivt hos LÄNNA.

Som møbeldesigner kan han skilte med over 200 stoler, hvor hvilestolen H55 nok kan regnes som hans mest kjente. Stolen ble presentert for kong Gustav VI Adolf på en utstilling på Slöjdföreningens Skola i Gøteborg våren 1955. Navnet på stolen var i utgangspunktet «Kongens stol», men under den store utstillingen i Helsingborg senere samme år ble navnet endret til H55. 

 

I 1960, takket være et stipend fra kong Gustaf VI Adolf, reiste Björn Hultén til Kairo for å se Nasjonalmuseets samling av møbler fra Tutankhamons grav. Faraos seremonielle stoler og krakker av ibenholt og sedertre med innlegg av elfenben og gull gjorde et ekstra sterkt inntrykk. Ulike varianter av klappstolene ble så spredt via grekerne og romerne videre til Europa. I løpet av kolonitiden returnerte engelskmennene sin egen safari-inspirerte variant av stolen til Egypt. 

 

I 1975 fikk Björn Hultén i oppdrag å innrede den svenske ambassaden i Kairo. Han plasserte en rekke klappstoler på terrassen – en handling som flettet sammen en reise som hadde begynt 15 år tidligere. Navnet Tuttan definerte opprinnelsen, men unngikk samtidig forbindelsen til engelsktiden. Stolens videre reise og utvikling gjennom tid og rom fører til det endelige navnet - På Kryss - et typisk ordspill for Björn Hultén.

 

Björn Hulténs første produkt for møbelsnekkeriet Gärsnäs i Österlen ble en stol av rød bøk for kontorbygget ved den svenske ambassaden i Brasil. Året var 1973 og ble starten på et tretti år langt samarbeid. Stolen fikk navnet Barbro etter kona. Björn Hultén brukte moderne teknologi og syntetiske materialer, samtidig som han ivaretok snekkertradisjonene. Tredetaljene og møblene utstrålte høyeste kvalitet i både form og funksjon. 

 

Björn Hultén ble noen ganger oppfattet som kompromissløs, men han hadde evnen til å lytte og akseptere argumenter av både teknisk og funksjonell, samt estetisk karakter. Han prioriterte det klassiske og tidløse før trender og moteendringer. 

 

Björn Hultén var også en idealist og en god pedagog. Hans sterke ønske om å formidle kunnskap til fremtidige generasjoner av arkitekter og møbeldesignere førte ham til læreryrket. Etter ti år ved Slöjdföreningens Skola / Konstindustriskolan i Gøteborg ble Björn Hultén utnevnt til professor ved HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, da han nådde pensjonsalderen. 

Meny