Alvar Aalto

Designere

Alvar Aalto

(1898–1976)

Arkitekt og designer Alvar Aalto ble født i 1898 i Kuortane, Finland. I 1921 ble han uteksaminert fra Helsinki University of Technology, det eneste stedet i Finland som på den tiden underviste i arkitektur.

Milepæler

  • 1935, Starter firmaet Artek 
  • 1936, Designer ikonet Aalto Vase som finnes i Iittalas sortiment

Topp til bunn:

1. Vasen Aalto som er en del av Alvar Aalto-samlingen fra Iittala. Designet ble laget allerede i 1936, og da vasen første gang ble presentert på verdensutstillingen i Paris i 1937, ble den en suksess.
2. Alvar Aalto i studioet sitt.
3. Den stablebare pallen 60, laget i 1933 av designeren Alvar Aalto, representerer kjernen i funksjonell møbeldesign. Den enkle ideen bak denne nå ikoniske krakken er basert på tre buede ben og et rundt sete. Hemmeligheten bak suksessen til denne originale krakken fra Aalto ligger i den unike kurven på bena, som til slutt ble et særtrekk ved alle Aalto-møbler.

Milepæler

  • 1935, Starter firmaet Artek 
  • 1936, Designer ikonet Aalto Vase som finnes i Iittalas sortiment

I 1923 startet Alvar Aalto et kontor i Jyväskylä sammen med Aino Marsio, som han giftet seg med året etter. Aino var også arkitekt. En praktisk, moderne ung kvinne som var godt bereist. De neste årene jobbet de intensivt og konkurrerte i en rekke arkitektkonkurranser. I 1927 vant Alvar Aalto en konkurranse og flyttet kontoret sitt til den større byen Turku, noe som inspirerte Alvar Aalto med sin store havn og lange historie. Her møtte Alvar Aalto flere stimulerende kolleger, deriblant arkitekten Erik Bryggman. De var begge interessert i modernisme, noe Alvar Aalto var en av de første og mest innflytelsesrike arkitektene i Norden som satset på.

Oppdragene ble flere og større, men det kan nok sies at han ble internasjonalt anerkjent i 1935 etter at biblioteket i Viipuri sto ferdig. Hans rykte spredte seg og i USA fikk han enda mer oppmerksomhet i 1939 på New York World Fair. Etter dette ble Alvar Aalto så anerkjent at det ble skrevet mer om ham enn noen annen modernistisk arkitekt, inkludert Le Corbusier, i den velkjente boken Space, Time and Architecture: The growth of a new tradition (1949), av Sigfried Giedion.

Samme år som boken ble utgitt, i 1949, døde Alvars kone Aino Aalto av kreft. Alvar Aalto gikk deretter inn i en skapelsesperiode og jobbet veldig hardt. Tre år senere, i 1952, giftet Alvar Aalto seg på nytt med en kontorassistent ved navn Elissa Mäkiniemi.

Hans nye berømmelse førte til flere internasjonale prosjekter og i 1941 ble han invitert som professor ved MIT University i USA. Her skapte han blant annet studentenes nye bolig, Baker House, et bygg helt utført i rød murstein, som Alvar Aalto skulle vise seg å bruke mye mer av i fremtidige bygg.

I tillegg til bygninger har Alvar Aalto også designet møbler, lamper, glass og annen innredning, samtidig som han malte mye. For sine møbler opprettet han selskapet Artek i 1935, et navn ment å manifestere ønsket om å kombinere kunst (kunst) og teknologi. Her eksperimenterte Alvar Aalto med ulike materialer, spesielt tre, og fikk en rekke patenter på ulike måter å bøye tre på. Han var hele tiden i forkant av utvikling og teknologi og presset grensene for hva som ville fungere. Det mest kjente møbelet var hans Paimio Chair, som er permanent utstilt på MoMA i New York.

Alvar Aaltos glassobjekter selges nå av Ittala, med produkter som f.eks Savoy-vasen, også kalt Aalto-vasen.

Alvar Aalto er en av Finlands mest suksessrike mennesker noensinne og er enormt verdsatt i hjemlandet. Etter hans død i 1976 ble Alvar Aalto-medaljen, arkitekturens mest prestisjefylte pris, opprettet. Finlands 50-marksseddel ble prydet av Alvar Aalto og rett etter hans død ble det laget et frimerke som en hyllest til ham.

Meny