Eero Saarinen

Designere

Eero Saarinen

 

Eero Saarinen var en profilert arkitekt og møbeldesigner. Hans samarbeid med kjente designere som Charles Eames og Florence Knoll satte ham på kartet som en av de store mesterne innen moderne design og arkitektur i løpet av det 20. århundre.

Milepæler

  • 1910, fødselsår
  • 1940, fikk førsteplass for Organic Design in Home Furnishings sammen med Charles Eames
  • 1950, grunnla selskapet Eero Saarinen and Associates
  • 1956, Tulip Chair designes for Knoll
  • 1962, stod TWA Terminal på John F. Kennedy International Airport i New York ferdig, tegnet av Eero Saarinen

Milepæler

  • 1910, fødselsår
  • 1940, fikk førsteplass for Organic Design in Home Furnishings sammen med Charles Eames
  • 1950, grunnla selskapet Eero Saarinen and Associates
  • 1956, Tulip Chair designes for Knoll
  • 1962, stod TWA Terminal på John F. Kennedy International Airport i New York ferdig, tegnet av Eero Saarinen

Eero Saarinen var en finsk-amerikansk arkitekt og møbeldesigner. Han mente funksjonen skulle bestemme formen, men at et følelsesmessig uttrykk skulle inngå i funksjonen. Når han for eksempel tegnet flyplassterminaler, ville ikke bare løse logistikkproblemer rundt mennesker og bagasje, men også skape forventning og lyst til selve flyturen.

Hele Eeros oppvekst var preget av design. Foreldrene hans var godt kjent innen sine designfelt; faren, Eliel Saarinen, jobbet som arkitekt og byplanlegger og moren, Loja Saarinen, var en kjent skulptør og tekstildesigner. På begynnelsen av 1920-tallet emigrerte familien til USA.

Allerede som ung ble Eero interessert i design og arkitektur, og som tenåring hjalp han faren med å designe møbler for Cranbrook Academy of Art i Michigan, hvor faren grunnla og tegnet de fleste bygningene. I 1929 reiste Eero fra USA til Paris for å studere skulptur ved Académie de la Grande Chaumière. Deretter returnerte han til Cranbrook Academy of Art for å studere møbeldesign. I 1934 ble han uteksaminert med en grad i arkitektur fra det prestisjetunge Yale University.

Etter studiene dro Saarinen til Helsingfors hvor han jobbet under den finske arkitekten Jarl Eklund. Karrieren hans i USA tok fart i 1936 og Eero flyttet tilbake til Michigan for å undervise på Cranbrook, jobbe med møbeldesign og slutte seg til farens selskap i Bloomfield Hills.

I løpet av sin tid ved Cranbrook Academy of Art ble Eero Saarinen gode venner med arkitektene og designerne Florence Schust Knoll, Charles Eames og Ray Eames. Charles Eames ble en livslang samarbeidspartner, og sammen vant de MoMAs Organic Design in Home Furnishings-konkurranse i 1940. Kolleksjonen deres vant førsteplass i alle kategorier, noe som gjorde de unge designerne ledende i den amerikanske moderne møbelbevegelsen.

Eliel Saarinens protesjé, Florence Schust, ble raskt en nær venn av familien Saarinen. Hun giftet seg med møbelprodusenten Hans Knoll, og da hun selv ble partner i Knoll på 1940-tallet, var det et opplagt valg for henne å invitere Eero til selskapet som designer. I årene som kom har Eero Saarinen designet mange av Knolls mest kjente verk, som Tulip Chair, Tulip Table og Womb Chair.

Eero Saarinen er en av de fremste innen moderne design og arkitektur på 1900-tallet. Han utfordret estetiske grenser og utforsket moderne design med inspirasjon og former hentet fra naturen. Hans banebrytende møbler er like ettertraktede og populære nå som da. Noen av hans mest kjente verk inkluderer The Gateway Arch, TWA-terminalen på John F. Kennedy International Airport og CBS' New York-hovedkontor. Hans Tulip Chair har vunnet flere priser, og er i dag utvilsomt en ekte designklassiker.

Meny