Poul Kjærholm

Designere

Poul Kjærholm

 

Møbelarkitekten Poul Kjærholm hadde et minimalistisk formspråk og brukte stål, glass og skinn når han skapte sine elegante møbler. De siste årene har arbeidet hans igjen blitt svært ettertraktet i markedet.

Milepæler

 • 1953, Uteksaminert fra Kunst- og Håndverksskolen i København
 • 1955, Starter et livslangt samarbeid med E. Kold Christensen
 • 1656, Designer loungestolen PK22
 • 1958, Tildeles Lunning-prisen 
 • 1960, Mottar Eckersberg-medaljen 
 • 1976, Blir professor i møbelkunst ved Kunstakademiets møbelskole

 Topp til bunn:

1. En av Poul Kjærholms utallige stolskisser.
2. Poul Kjærholm inspiserer stålrammen til satsbordet PK71, designet i 1957.
3. Lounge-lenestolen PK22 som Poul Kjærholms designet i 1956.

Milepæler

 • 1953, Uteksaminert fra Kunst- og Håndverksskolen i København
 • 1955, Starter et livslangt samarbeid med E. Kold Christensen
 • 1656, Designer loungestolen PK22
 • 1958, Tildeles Lunning-prisen 
 • 1960, Mottar Eckersberg-medaljen 
 • 1976, Blir professor i møbelkunst ved Kunstakademiets møbelskole

Poul Kjærholm ble født 8. januar 1929 i Østervrå i Danmark. Som 20-åring begynte han å studere til snekker i Hjørring og fortsatte deretter studiene ved Kunst- og Håndverksskolen i København, hvor han tok eksamen i 1953.

Poul var utdannet snekker, men til tross for det ble ikke tre det materialet han foretrakk mest. Han hadde en spesiell interesse for ulike byggematerialer, spesielt stål, som han anså for å være optimalt for kunstneriske formål. Han var en funksjonalist og da han designet møblene sine prøvde han å sette dem sammen med så få komponenter som mulig. Han likte å gjenbruke den samme formen i forskjellige materialer - vanligvis skinn, kanvas eller rotting.

Poul Kjærholm var ansatt hos Fritz Hansen i rundt ett år før han begynte på Kunstakademiets møbelskole som lærer i 1955, samme institutt som han skulle bli professor ved mer enn 20 år senere. I løpet av denne perioden designet han en rekke særegne prototyper for stoler.

Det er nå Poul Kjærholm designer den diskrete og elegante lenestolen PK22. Stolen symboliserer hans søken etter den ideelle formen og industrielle dimensjonen, som alltid var til stede i hans arbeid. Profilen til rammens struktur minner om oppgaven hans, «Element Chair» (PK25), fra School of Applied Arts i København. PK22 ble en umiddelbar, kommersiell suksess da den kom i 1956. Den ble prisbelønt under Grand Prix på Triennalen i Milano, verdens fremste designmesse, året etter. Anerkjennelsen ble Poul Kjærholms store gjennombrudd og han fikk et navn på den internasjonale scenen.

Til tross for Poul Kjærholms minimalistiske formspråk og stramme enkelhet, var møblene hans svært kostbare å produsere. I 1955 begynte han derfor å samarbeide med produsenten Ejvind Kold Christensen, som produserte møblene hans til sin død.

Poul Kjærholm døde 18. april 1980 i Hillerød. Han var gift med professor Hanne Kjærholm. 

To år etter Pouls død overtok Fritz Hansen produksjonen og salget av «Kjærholm-kolleksjonen», som ble utviklet i årene 1951 til 1967, med et design som er logisk ned til minste detalj og med en eksklusiv karisma. Blant disse er loungestolen PK22 hans mest kjente. Møblene produseres i dag av både Fritz Hansen og Kjærholm Production.

I løpet av hans levetid ble Kjærholm tildelt flere store priser, inkludert den prestisjetunge Lunning-prisen i 1958. I 2006 ble det holdt en utstilling av hans arbeider på det historiske Louisiana-museet i Danmark. 

Meny