BRUNO MATHSSON

Designere

Bruno Mathsson

 

Han ble født i Värnamo, Tånnögatan 17, ved siden av Apladalen, og det var også her han jobbet det meste av livet.

Milepæler

  • 1944, Lenestolen Karin ble designet. 
  • 1964, Designer Superellipse-bordet sammen med Piet Hein.
  • 1965, Designer Jetson lenestol.

 Topp til bunn:

1. En ung Bruno Mathsson i lenestolen Pernilla 3.
2. Den klassiske Jetson svingstolen finnes i dag i flere varianter. Den første kom i 1969.
3. Bruno Mathssons sommerhus i Frösakulla utenfor Halmstad ble bygget i 1960 og var det første han tegnet for seg selv.

Milepæler

  • 1944, Lenestolen Karin ble designet. 
  • 1964, Designer Superellipse-bordet sammen med Piet Hein.
  • 1965, Designer Jetson lenestol.

Faren hans, Karl Mathsson, var snekker og derfor var nok ikke Brunos yrkesvalg særlig vanskelig. Bruno fikk aldri noen teoretisk opplæring, men ble opplært i farens fabrikk, hvor det hovedsakelig ble konstruert klassiske møbler. Gjennom ulike møbelmagasiner, som han lånte fra Röhsska Husflidsmuseum i Gøteborg, fikk han snart øynene opp for de funksjonalistiske idealene.

Den første stolen som Mathsson designet var Gresshoppen. Den hadde en buet treramme og sete laget av salgjord og ble designet i 1931 på bestilling fra Värnamo sykehus. Stolene ble imidlertid ikke verdsatt av verken personalet eller pasientene og ble umiddelbart stuet bort på loftet på sykehuset. Mathsson ga imidlertid ikke opp, og fortsatte å utforske mekanikken ved å sitte, både praktisk og teoretisk. I 1936 fikk Mathsson muligheten til å stille ut møblene sine i en separatutstilling på Röhsska Håndverksmuseet. Utstillingen var et gjennombrudd og Mathsson ble invitert til å delta på verdensutstillingen i Paris året etter. Suksessene innebar hektiske år for den lille familiebedriften, som solgte mesteparten av produksjonen på eksport. Utbruddet av andre verdenskrig i 1939 satte imidlertid en stopper for ekspansjonen og Mathsson ble henvist til det mer vanskelige hjemmemarkedet. Mathsson fortsatte imidlertid å utvikle produktene sine og begynte også å designe praktiske og sammenleggbare spisebord. I løpet av denne tiden produserte han den klassiske hvilestolen Pernilla 2 (1944) og liggestolen Pernilla (1945), oppkalt etter DN-journalisten Pernilla Tunberger som besøkte ham for et intervju i 1943. Den viktigste kvinnen i hans liv, kona Karin Swärd, fikk også et møbel oppkalt etter seg. Den polstrede lenestolen Karin hadde et forkrommet stativ og ble presentert i 1969.

Bruno Mathsson er en av Sveriges mest internasjonalt kjente designere. Siden 1964 har møblene hans vært vist i en permanent utstilling på Bella Center i København. Han mottok flere priser, inkludert det svenske hantverksforbundets Gregor Paulsson-statuett (1955), Prins Eugenes gullmedalje (1965), Ridder av Vasaordenen (1967), medlem av The Royal Society of Art, London (1978) og tildelt professornavn av den svenske regjeringen (1981).

 

I tillegg til stoler, lenestoler og bord, tegnet Mathsson også 35 såkalte glasshus i Sverige, Danmark, Nederland og Portugal. Flere av disse hadde et patentert vindussystem – Bruno Pane – som muliggjorde store åpne veggflater. Bruno Mathssons sommerhus i Frösakull i Halmstad, bygget i 1960, har siden 2007 vært fredet.

 

For mer informasjon om hans første glasshus, møbler og mer – se Bruno Mathsson Center.

Meny