Verner Panton

Designere

Verner Panton

 

Med sine provoserende materialvalg, lekne former og dristige fargevalg har den danske arkitekten og designeren Verner Panton skapt noen av vår tids mest ikoniske designobjekter. 

Milepæler

  • 1950, Gifter seg med stedatteren til den kjente designeren Poul Henningsen
  • 1960, Designer Panton Chair
  • 1969, Designer lysarmaturet Flower Pot
  • 1972, Mottar prisen Gute Form Bundespreis for takpendelen Flower Pot
  • 1988, Utmerkelsen Cross of Honour fra den danske dronningen

 Topp til bunn:

1. Flowerpot VP4 bordlampe fra &Tradition.
2. Verner Panton i studioet sitt.
3. Stil- og designikonet Panton Chair ble i 1960 verdens første plaststol støpt i ett stykke.
4. Stoffmønster Geometri 1, ett av en rekke mønstre for tekstiler.

Milepæler

  • 1950, Gifter seg med stedatteren til den kjente designeren Poul Henningsen
  • 1960, Designer Panton Chair
  • 1969, Designer lysarmaturet Flower Pot
  • 1972, Mottar prisen Gute Form Bundespreis for takpendelen Flower Pot
  • 1988, Utmerkelsen Cross of Honour fra den danske dronningen

Verner Panton ble født i 1926 på øya Fyn i Danmark. Han begynte sin kreative karriere som maler før han studerte arkitektur ved Royal Danish Academy of Fine Arts i København. Etter eksamen i 1951 jobbet han en stund for den kjente arkitekten og designeren Arne Jacobsen, hvor han fikk bistå mesteren med stolen Myran. Jobben fikk han med litt hjelp fra Poul Henningsen, som året før 1950 ble hans svigerfar da han giftet seg med stedatteren. 

Verner Panton var sterkt påvirket av Arne Jacobsens organiske design, men hjertet hans banket hardere for det ekstravagante, geometriske og fargerike. Alt var mer eller mindre klappet og klart for Verner Panton for en strålende karriere som konvensjonell arkitekt og designer. Men den «sta og evig unge» Verner Panton hadde andre planer. Etter en tre år lang rundtur i Europa i en ombygd Volkswagen varebil, returnerte han til Danmark med mange ideer. Han startet sitt eget studio og begynte å forvandle de mange inntrykkene fra sine reiser til unike og vågale designobjekter. «Hovedformålet med arbeidet mitt er å utfordre folk til å bruke fantasien», skal han ha utbrutt. I løpet av denne perioden designer han den karakteristiske Cone Chair og Panton Chair som ble verdens første plaststol støpt i ett stykke. 

På 1960- og 70-tallet eksperimenterte Verner Panton med å designe hele miljøer med en stil som beskrives som radikal, psykedelisk og egnet for romalderen. I løpet av 80- og 90-tallet fortsatte han sitt produktive arbeid og designet en rekke nye møbler, mønstre og bygger og renoverer bygninger. Takket være samarbeidet med flere store produsenter som Fritz Hansen, Louis Poulsen og Vitra fikk han utløp for ideene sine og presset teknologien til det ytterste. Resultatet er blant annet designikonet Flower Pot.  

Verner Panton døde 5. september 1998, bare dager før innvielsen av en stor retrospektiv utstilling av hans arbeider. 

I 1972 mottok Verner Panton den tyske Gute Form Bundespreis for Flower Pot-takpendelen. Mellom 1981 og 1986 vant han den tyske designprisen Deutsche Auswahl ikke mindre enn fem ganger og i 1998 mottok han Cross of Honour av Dannebrogordenen fra den danske dronningen.

Meny