Ole Wanscher

Designere

Ole Wanscher

 

Han ble født i København i 1903, og var arkitekt og professor i arkitektur med spesialisering i møbeldesign. Han kom til å påvirke dansk møbeldesign, både som aktiv designer og som lærer.

Milepæler

  • 1955, Overtar som professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han forblir til han går av som pensjonist i 1973.
  • 1960, Designer sitt mest kjente verk, "Egyptian Stool".

OW149 Colonial Chair Lenestol + Krakk.

Milepæler

  • 1955, Overtar som professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han forblir til han går av som pensjonist i 1973.
  • 1960, Designer sitt mest kjente verk, "Egyptian Stool".

Møblene hans regnes nå som moderne klassikere – sofistikerte og samtidig funksjonelle med utsøkte detaljer og en sjelden nøyaktighet.

Proporsjoner og form var av største betydning for Ole Wanscher, som så på møbeldesign som en del av arkitekturen. Han studerte ved Det Kongelige Danske Kunstakademi med Kaare Klint som lærer og jobbet også for mesteren selv i perioden 1924–1927, før han ble en uavhengig arkitekt med spesialisering i møbeldesign. Senere fulgte han også i fotsporene til Kaare Klint som professor ved akademiet. I 1958 skrev den danske avisen Politiken om eksepsjonell kvalitet og atmosfære i forbindelse med Ole Wanschers produkter: «Hvis du har en Wanscher-stol, vil det være en opplevelse hver dag, kanskje flere hundre år inn i fremtiden, så lenge den varer.»

Ole Wanscher skapte hovedsakelig sine mest kjente produkter i perioden mellom slutten av 40-tallet og begynnelsen av 60-tallet. Interessen hans for å masseprodusere industrimøbler opptok ham mye og han designet flere møbler med dette aspektet i tankene. Det var den kjente filosofien om "design for alle". Hans beste produkter ble laget i nært samarbeid med samtids anerkjente snekkere. Ole Wanscher studerte også møbeldesign mens han reiste gjennom Egypt og Europa. Han omfavnet disse inntrykkene, ble inspirert og lot det gjenspeiles i arbeidet hans. Ole Wanschers design er en jakt etter slanke dimensjoner og elastiske former. Stolene hans er ofte grasiøse med lett buede armlener, som reiser seg i en elegant topp før de fortsetter vertikalt nedover mot gulvet. Et ekstremt vakkert eksempel er Ole Wanschers anerkjente stol «Colonial Chair».

Meny